Fascynujący świat wilków

Powiększ obrazslajd tytułowy prezentacji o wilkach; na zdjęciu wilk szary (canis lupus)

2 marca 2022 roku w Bibliotece dla Dzieci i Młodzieży nr 53 odbyły się zajęcia edukacyjne o charakterze popularnonaukowym, prowadzone przez bibliotekarkę z Wypożyczalni dla Dorosłych i Młodzieży nr 85. Tematem spotkania dla klasy 2 ze Szkoły Podstawowej nr 62 im. Joanny Kolasińskiej w Warszawie były fascynujące zwyczaje panujące w świecie wilków.

15 tysięcy lat przed naszą erą gdzieś w Azji praprzodek człowieka udomowił praprzodka wilka, który dał początek linii psów domowych, jakie współcześnie żyją na Ziemi. Od tamtego czasu nikomu nigdy nie udało się tego powtórnie dokonać. Wilki naturalne i psy domowe to ta sama rodzina psowatych, do których należą także: psy dingo, kojoty i szakale. Pomimo wspólnych genetycznych prapoczątków współczesne psy i wilki wykazują wiele istotnych różnic nie tylko w budowie i w wyglądzie, ale przede wszystkim w zachowaniu i strukturze funkcjonowania wilczego stada.

Wilki są bardzo silne i wytrzymałe. Samiec w poszukiwaniu partnerki potrafi przebiec 160 km dziennie. W dwa tygodnie wilk jest w stanie przemieścić się na odległość 600 km. Wilki mają wspaniały węch. Wyczuwają ofiary z odległości kilku kilometrów. Wilki nie szczekają jak psy, chyba że wychowały się wśród nich. Komunikują się warcząc, wyjąc i skomląc. Wilcza rodzina zwana watahą składa się z pary dominującej, czyli samca alfa i samicy alfa oraz ich dzieci z różnych miotów. Samiec alfa to inaczej BASIOR, a samica alfa to WADERA. W stadzie rozmnaża się tylko para dominująca. Małymi wilczkami opiekuje się cała wataha. Na ogół w jednym miocie rodzi do 12 wilków. Po roku przeżywa tylko 1 lub 2 osobniki. Wysoka śmiertelność związana jest z nieposłuszeństwem młodych wilków. Najwięcej wilków żyje na dalekiej północy na terenach rzadko zaludnionych. Obecnie na Alasce w Kanadzie żyje ponad 50 tysięcy wilków, a na Syberii w Rosji – ponad 30 tysięcy. Wilki kanadyjskie są największymi ze wszystkich podgatunków wilków na świecie. Długość ich ciała z ogonem wynosi do 2 metrów, a waga sięga powyżej 100 kg. Watahy na dalekiej północy liczą nawet 20 osobników. Te bliżej równika na obszarach gęsto zaludnionych – maksymalnie 5 osobników. W wilczym stadzie panuje hierarchia. Samiec alfa ma władzę absolutną, ale jest bardzo kochającym mężem i czułym ojcem dla rozbrykanych niegrzecznych wilczków.